Informatiemarkt brengt beerputvondsten, knoeiwerk en ruim 250 bezoekers samen in Amare
Dromen en nachtmerries, beerputvondsten en varkenslagen, de ‘beau monde’ en knoeiwerk... Ze kwamen maandag 15 april samen in cultuurcentrum Amare in Den Haag. Net als de ruim 250 bezoekers die via de lange roltrappen van Amare hun weg vonden naar de foyer op de tweede verdieping.
De halfjaarlijkse informatiemarkt in Amare begint een vaste ontmoetingsplaats te worden voor aannemers, architecten, plannenmakers en iedereen die geïnteresseerd is in het Binnenhof in het algemeen, en de renovatie in het bijzonder. Ruim 250 belangstellenden bezochten de twaalf informatiekramen in de foyer en de drie presentaties in de Tango-zaal van Amare.
‘Een droom voor archeologen’, zo noemde minister Hugo de Jonge het Binnenhof deze week. Archeoloog Andjelko Pavlovic raakte tijdens zijn presentatie dan ook niet uitgepraat over beerputvondsten, varkenslagen, tonijnwervels en andere stoffelijke resten die onder de Hofkapel zijn gevonden. En ja, ook Van Oldenbarnevelt kwam tijdens zijn presentatie weer naar boven, al was het niet letterlijk. Want “wie archeologie en Binnenhof zegt, zegt Van Oldenbarnevelt”, volgens Andjelko. Hij temperde voor de zoveelste keer de verwachting dat Van Oldenbarnevelt ooit nog gevonden (en geïdentificeerd) gaat worden.
Beau monde en knoeiwerk
Architecten Camiel Berns en Eric van Noord voerden de bezoekers tijdens hun presentatie langs heden, verleden en toekomst van ‘gebouw H’ van de Tweede Kamer; het voormalig Hotel Central aan de Lange Poten. Ooit was het de ontmoetingsplaats van de ‘beau monde’ van Den Haag. De heren met hoge hoed maakten later plaats voor de ietwat eenvoudiger geklede journalisten van Nieuwspoort. Door de vele verbouwingen ging de ‘grandeur’ van het gebouw helaas verloren. Met geschiedenis als kernwaarde lieten Camiel en Eric zien hoe ze een deel van de oude glorie met moderne middelen weer gaan terugbrengen. En de openheid van het gebouw - veiligheidseis en weder dienende - zoveel mogelijk weer herstellen.
Kritiek op de werkzaamheden is van alle tijden, lieten bouwhistorici Bram Hulshof (Rijksvastgoedbedrijf) en Patrick Bosman (gemeente Den Haag) in hun presentatie zien. Achter het behang vonden ze een schotschrift uit 1880, waarschijnlijk van een gefrustreerde bouwvakker: ‘knoeiwerk gemaakt door…’. De naam van de knoeier is vooralsnog helaas onleesbaar. Verder toonden ze met verschillende voorbeelden hoe elke nieuwe generatie weer haar stempel drukt op het Binnenhof. “Eigenlijk kijken we hier niet naar een 17e-eeuws gebouw, maar naar het product van een 19e-eeuwse restauratie.”
Innovatieve oplossingen tegenover nachtmerries
‘Een nachtmerrie voor de bouw’, zo noemde minister Hugo de Jonge het Binnenhof deze week. Aannemers en architecten lieten op de informatiemarkt zien hoe ze het optimisme weten te behouden. En hoe ze met innovatieve oplossingen en doordachte plannen de gebouwen weer geschikt maken voor toekomstige generaties. Met veel enthousiasme en passie wisten ze hun dromen over te brengen op de bezoekers.
In oktober/november 2024 is er weer een Informatiemarkt Binnenhofrenovatie. Houd voor de laatste informatie deze website of ons instagramkanaal in de gaten. Of abonneer u op onze nieuwsbrief.