Ruiterstandbeeld Willem II tijdelijk naar tuin van Paleis Kneuterdijk

Het ruiterstandbeeld van koning Willem II krijgt volgend jaar tijdelijk een nieuwe plek in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. De tuin is onderdeel van de gebouwen van de Raad van State.

Het ruiterstandbeeld van Willen II wordt op een dieplader weggereden over het Buitenhof
Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

Het iconische standbeeld is november vorig jaar ontmanteld om plaats te maken voor de bouwketen en het nieuwe Uitzichtpunt Binnenhof. Het standbeeld wordt op dit moment geïnspecteerd en waar nodig hersteld. Na de renovatie van het Binnenhof keert Willem II met zijn paard weer terug naar zijn oude plek naast de haringkraam op het Buitenhof.

Weer even ‘thuis’

“Voor de Raad van State is het een voorrecht dat het ruiterstandbeeld tijdelijk in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk te bewonderen zal zijn,” aldus vice-president Thom de Graaf, “een prachtige plek in het centrum van Den Haag.” Paleis Kneuterdijk was in de eerste helft van de negentiende eeuw de woonresidentie van koning Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna. Willem II liet vele vertrekken aan het paleis bijbouwen, zoals een Balzaal en de Gotische zaal, waar hij zijn kunstcollectie onderbracht. Ook de Franse tuin van het paleis nam hij flink onder handen. Koning Willem II en zijn geliefde paard komen dus weer even ‘thuis’.

Onderzoek en omgevingsvergunning

Omdat het beeld zo’n 2.300 kg weegt, is er op de plek van de tijdelijke bestemming eerst bodemonderzoek uitgevoerd. Hiermee kan de juiste onderconstructie voor het standbeeld bepaald worden. Om het ruiterstandbeeld te mogen plaatsen in de Franse tuin van de Raad van State, heeft het Rijksvastgoedbedrijf donderdag 5 september 2024 een omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente Den Haag.

De Franse tuin is elke dag toegankelijk voor publiek:
ma-vr 8.00 – 17.00 uur, za-zo 10.00 – 16.00 uur
Toegang via de Paleisstraat