Open Monumentendag Binnenhof 2024 trekt 2800 bezoekers

Het Binnenhof was weer even open voor bezoekers. Het maximale aantal van 2800 tickets voor Open Monumentendag 2024 was in recordtijd volgeboekt. De openstelling was een initiatief van het Rijksvastgoedbedrijf. De route voerde dit jaar door de Grafelijke Zalen en het Tweede Kamercomplex.

Open Monumentendag Binnenhof 2024: twee kinderen in de Ridderzaal
Beeld: RVB / Bart Maat
Voor de jonge bezoekers: de oplossing van de puzzeltocht was 'De Hofvijver'

Poorten en deuren die anders zelfs voor meest hooggeplaatste bezoekers gesloten blijven gingen voor Open Monumentendag even open. De monumentenliefhebbers kwamen het Binnenhof op door de Grenadierspoort, vlak bij de buren van het Mauritshuis.

Koning Willem-Alexander moet voor de troonrede uitwijken naar de Koninklijke Schouwburg, maar de bezoekers kregen gewoon toegang tot de imposante Ridderzaal. Daar werden de belangstellenden verwelkomd door acteurs verkleed als de historische figuren Johan van Oldenbarnevelt en Jacoba van Beieren. Johan en Jacoba vertelden in de Ridderzaal meer over de geschiedenis van het Binnenhof en hun eigen levensloop.

Oehs en aahs

De route vervolgde door de geheimzinnige keldergewelven van de Grafelijke Zalen en over de Hofplaats naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer. In en rond de plenaire zaal vertelden medewerkers van ProDemos meer over het politieke proces, terwijl architecten uitleg gaven over de renovatie en de plannen voor de nieuwe publieksentree.

De rondgang ging voort over de balkons van de Statenpassage en Schepelhal naar het voormalig ministerie van Justitie; tegenwoordig ‘gebouw J’ van de Tweede Kamer. Veel ‘oehs’ en ‘aahs’ klonken bij de rijke decoraties en indrukwekkende glaskap van de Handelingenkamer. Het binnenpleintje van het voormalige ministerie, waar de koetsen vroeger hun rondje rondom de smeedijzeren gaslantaarn draaiden, bracht de bezoekers naar de informatiemarkt in de Statenpassage, waar de rondgang eindigde.

Verleden én toekomst

Informatiestands van onder meer de aannemers en archeologie Den Haag gaven uitleg over verleden en toekomst van het Binnenhof. Zo kregen de bezoekers tijdens Open Monumentendag 2024 niet alleen een indruk van het unieke erfgoed, maar ook van het vele werk dat tijdens de renovatie nog verricht moet worden.

Op de hoogte blijven van komende openstellingen van het Binnenhof? Houd deze website in de gaten, abonneer u op onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram.