Bouwers Binnenhof buurten bij het Mauritshuis

‘Zijn jullie wel eens binnen geweest’ was de eerste vraag aan de bezoekers. ‘We komen vaak langs, maar erlangs’ antwoorden de bouwwerknemers van de Binnenhofrenovatie in koor. De bezoekers waren in aanloop van Burendag uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in het Mauritshuis. De Burendag was een initiatief van het Rijksvastgoedbedrijf en het Mauritshuis zelf.

Zes bouwmedewerkers in rode en gele hesjes en met helmen op bekijken Het meisje met de parel
Beeld: ©Fred Ernst

Het Mauritshuis hoort officieel niet bij het Binnenhof, maar goede buren zijn het zeker. In het bekende panorama van de Hofvijver neemt het Mauritshuis naast het Torentje een onvervangbare plek in. Reden genoeg om de aannemers die sinds kort hun intrek hebben genomen in de bouwketen aan het Plein en de Hofvijver uit te nodigen voor een bezoek.

Een reproductie van 'Meisje met de parel’ hangt in hun bouwkeet, maar de meeste bouwwerknemers stonden voor het eerst oog in oog met het échte meisje zelf. Vera Bos, projectleider programmering van het Mauritshuis, leidde haar buren rond en vroeg naar de verschillende emoties die je in de mysterieuze blik van het meisje kan herkennen.

Meer parels

Daarna nam Vera de bezoekers mee langs andere parels van het museum; het huishouden van Jan Steen en de blik van Rembrandt op de anatomische les. Naast ‘Meisje met de parel’ waren er meer herkenningspunten. Kijk, die gracht op het oude schilderij van het Binnenhof: ‘Die komt dus weer terug’. En kijk, de toren van de Nieuwe Kerk, door Johannes Vermeer virtuoos uitgelicht in zijn Zicht op Delft: ‘Die gaan we binnenkort restaureren’.

De moderne plafondschildering van Ger Lataster kon op minder waardering rekenen, al luisterden de bezoekers geboeid naar het verhaal van Vera Bos over Icarus en Daedalus enigszins abstract is afgebeeld. De rondgang werd afgesloten met koffie, zoals het hoort op Burendag.

Het Mauritshuis blijft tijdens de hele renovatie van het Binnenhof gewoon open. Het museum en het Rijksvastgoedbedrijf overleggen als goede buren regelmatig over hoe ze de toegang en omgeving zo aantrekkelijk mogelijk kunnen houden voor alle bezoekers.

Bouwmedewerker in rood hesje bekijkt werken van Rembrandt
Beeld: ©Fred Ernst