Nachtelijke werkzaamheden in de Lange Poten

Van 30 september tot 1 november wordt de nieuwe bouwschutting in de Lange Poten geplaatst. Een bijzonder ontwerp met als thema ‘een straat in een straat’. De werkzaamheden voor het plaatsen van de schutting vinden voor een groot deel ’s nachts plaats. De Lange Poten wordt tijdens dit werk in de avond en nacht afgesloten. We vroegen projectleider William van den Hoorn naar het hoe en waarom van deze nachtelijke werkzaamheden.

Drie bouwmedewerkers in rode hesjes plaatsen een paneel tussen twee stalen staanders in de proefopstelling
Beeld: RVB
Proefopstelling van de bouwschutting op het terrein van aannemer Burgy in Leiden

Handig: Lange Poten is al meervoud. Sinds afgelopen zomer zijn er namelijk twee Lange Poten; de bouwPoot aan de kant van de Tweede Kamergebouwen en de winkelPoot aan de andere kant. De twee straten zijn nu nog gescheiden door een tijdelijk bouwhek. In oktober plaatsen de aannemers de echte bouwschutting. Projectleider William van den Hoorn van Van Ee Staalspecialisten vertelt over de montage van de schutting.

Het wordt dus nachtwerk?

Ja, de Lange Poten is een drukke winkelstraat. We kunnen alleen veilig werken door de straat voor publiek af te sluiten. Overdag afsluiten heeft te veel impact voor de winkels. Daarom heeft de gemeente aangegeven dat wij moeten werken van acht uur ’s avonds tot vijf uur in de ochtend. En op koopavond beginnen we om 22:00 uur.

Wat maakt deze schutting zo bijzonder?

De schutting krijgt natuurlijk een bijzonder uiterlijk, waardoor het winkeldeel van de Lange Poten straks weer een gewone straat lijkt. Met zes meter is de schutting hoger dan de meeste bouwschuttingen, dat geeft extra windbelasting. De schutting wordt daarom met stalen liggers vastgemaakt aan de Tweede Kamergebouwen. De bevestigingspunten daarvoor zijn al klaar. Net als de punten in de stelconplaten op de grond. Om goed voorbereid te zijn hebben we de montage getest in een proefopstelling.

Inhijsen van een paneel door een mobiele bouwkraan, met rechts achter de bouwschutting een medewerker op een hoogwerker
Beeld: RVB

Een proefopstelling?

We hebben eigenlijk nooit repeterende projecten. Iedere opdracht stelt weer nieuwe eisen. Waar kan je tegenaan lopen tijdens de werkzaamheden? Dat ontdekken we graag vooraf. Daarom hebben we een proefopstelling gemaakt op het terrein van aannemer Burgy in Leiden. Die test is goed verlopen. Het was die dag ook nog eens windkracht 6, dus we zijn voorbereid op wat moeilijkere omstandigheden.

Kunnen de bewoners van de Lange Poten in oktober rustig slapen?

We proberen in ieder geval om ’s avonds en ’s nacht zo weinig mogelijk geluid te maken. Al het materieel, zoals de kraan en de hoogwerker, is sowieso elektrisch. Dingen die onvermijdelijk veel geluid maken doen we overdag. Boren bijvoorbeeld. Bouten en moeren draaien we ’s nachts eerst alleen met de hand aan. Slagmoersleutels maken altijd een ratelend geluid, daarmee draaien we de bouten dan overdag écht goed vast.

Waar beginnen jullie met de montage?

We starten aan de kant van het Plein en werken dan richting Spui. Dat doen we in twee fases. We monteren eerst het stalen frame. Daarna komt fase twee: we beginnen dan weer vanaf het Plein met het plaatsen van de panelen met de afbeeldingen van de gevels erop. Voor het frame werken we vanaf de bouwkant, de panelen hijsen we vanaf de winkelkant.

Tot slot de op één na meestgestelde vraag bij de renovatie van het Binnenhof: hoelang gaat het duren?

De werkzaamheden staan gepland van maandag 30 september tot en met vrijdag 1 november. We gaan goed voorbereid aan de slag. Dus als het weer niet heel erg tegenzit kan iedereen in november dag én nacht weer door een aantrekkelijke en veilige straat lopen.

UPDATE VRIJDAG 4 OKTOBER:

Het werk aan het stalen frame is afgerond. Tot maandag 14 oktober zijn er géén nachtelijke werkzaamheden. Op 14 oktober begint het plaatsen van de panelen. Op vrijdag- zaterdag- en zondagnacht wordt er niet gewerkt.