Verhalen en passie op drukbezochte Informatiemarkt in Amare
Ruim driehonderd bezoekers vonden maandag 18 november hun weg naar de foyer op de eerste verdieping van cultuurcentrum Amare. Op de Informatiemarkt Binnenhofrenovatie namen ze een duik in de geschiedenis, wierpen ze een blik op de toekomst en hoorden ze het allerlaatste nieuws van de aannemers, architecten, archeologen en vakmensen zelf.
BlowUp Art, leien in alle soorten en maten, een VR-bril om de nieuwe publieksentree van de Tweede Kamer te verkennen, ontwerpen voor de buitenruimte en natuurlijk de plannen voor de verschillende gebouwen. Het was allemaal te zien en te beleven op de informatiemarkt. Passie was de rode draad tussen de diverse stands en presentaties op de Informatiemarkt; de passie voor de historie, voor de gebouwen, en voor het ambacht.
Een bonte verzameling verhalen
Schrijver/politicoloog/presentator/programmamaker/mode-icoon Splinter Chabot kroop in Amare vooral in zijn rol van enthousiaste verhalenverteller. Tijdens de eerste van drie presentaties in de Spinoza Foyer van Amare vertelde hij met verve over de bonte verzameling bouwers, architecten, politici en andere Binnenhofdeskundigen die hij de afgelopen jaren sprak voor het programma Ondertussen aan de Hofvijver.
Bijzondere verhalen over de heer en mevrouw Van Bokhoven, de laatste bewoners van het Binnenhof die Willem-Alexander af en toe een gezonde maaltijd voorzagen. Over Ankie Broekers-Knol die koning Juan Carlos gebruik liet maken van haar privé-toilet in de Eerste Kamer. En over Gerrit Zalm die een kabinetsformatie in goede banen leidde door tijdens onderonsjes met fractieleiders een fles sterke drank tevoorschijn te toveren. “Politici voelen zich wandelend door de gebouwen vrijer om verhalen te vertellen dan aan een talkshowtafel,” aldus Splinter Chabot.
Hij keek ook altijd met bewondering naar de kennis en passie van de vakmensen op het Binnenhof. Mensen die met blijvend enthousiasme maandenlang de voegen van eeuwenoud metselwerk uitbeitelen. Of het parket van de Volle Raadzaal van de Raad van State plankje voor plankje ontmantelen. En hoe funderingsspecialisten met elektrisch materieel het Binnenhof letterlijk een paar centimeter de nieuwe eeuw intillen.
Bescheidenheid en grandeur
‘Van Trêveszaal tot Torentje’ was de titel van de presentatie van Frank van der Vecht en Pieter Vlaardingerbroek van het Rijksvastgoedbedrijf. Samen doken ze in de geschiedenis van het huidige ministerie van Algemene Zaken.
Architectuurhistoricus Pieter Vlaardingerbroek vertelde hoe buitenlandse bezoekers In de 17e eeuw keken vaak wat meewarig naar de bescheiden, aan elkaar geklonterde gebouwtjes aan de Hofvijver van de machtige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Om de Republiek toch een beetje Franse grandeur te verlenen kreeg architect Daniël Marot in 1696 de opdracht tot het ontwerpen van de Trêveszaal zaal, voor de gepaste ontvangst van gezanten en andere belangrijke bezoekers.
Een blijvertje, die Trêveszaal, net als het torentje. Daaromheen veranderde veel. Architect Frank van der Vecht vertelde over het fotoalbum uit 1914 over de verbouwing van Algemene Zaken dat onlangs opdook. De foto's geven niet alleen een voorheen onbekend beeld van de opbouw van het pand, maar ook van de arbeidsverhoudingen en -omstandigheden in die tijd. Werknemers in gilletjes en met platte pet balanceren over smalle houten plankjes, terwijl de beter geklede heren goedkeurend toekijken. Iedereen - van hoog tot laag – poseert wel trots op de foto’s.
Op de fiets uit Katwijk
Trots en passie stonden ook centraal in de presentatie van Menno Frequin en Sjoerd van de Pol van de aannemers Burgy en Nico de Bont. Beide aannemers zijn gespecialiseerd in de renovatie van monumenten. “De passie voor wat we doen verbindt ons,” zei Menno Frequin. Ook buiten de bouwplaats. Geen natuurvergunning? Dan komen de werknemers gewoon op de fiets uit Katwijk en Leiden om geen CO2 uit te stoten. En dat zijn ze, ook met de verleende natuurvergunning, blijven doen.
“800 jaar verhalen, 800 jaar geschiedenis, 800 jaar politiek, 800 jaar ontwikkeling van de democratie,” zo besloot Splinter Chabot zijn presentatie. “Dat maakt het Binnenhof uniek en een complex om trots op te zijn.”