Ook laatste openbare deel Binnenhof binnenkort afgesloten
De Binnenhofrenovatie bereikt nu ook het laatste deel van het Binnenhof, het gedeelte achter de Ridderzaal en voor het ministerie van Algemene Zaken. Midden augustus wordt dit laatste openbare gebied van het Binnenhof achter de Grenadierspoort bij het Mauritshuis afgesloten voor publiek.
Bezoekers kunnen na de afsluiting van de Grenadierspoort niet meer het Binnenhof op, maar het gebied blijft wel toegankelijk voor medewerkers van het ministerie van Algemene Zaken. Het ministerie verhuist komende periode naar verschillende andere locaties. Gepland is dat de ministerraad en officiële ontvangsten van staatshoofden en regeringsleiders plaats zullen vinden in het Catshuis. Ondertussen wordt er al gewerkt in het gebied. Omgevingsmanager Eveline Braam van het Rijksvastgoedbedrijf vertelt er meer over.
Wat voor werk wordt er nu uitgevoerd?
“De komende weken nemen wij bodemmonsters op het Achterhof, het gebied aan de achterkant van de Ridderzaal en voor het ministerie van Algemene Zaken. Dat doen we de laatste helft van juli en eerste helft van augustus op verschillende plekken om een beeld te krijgen van de bodemsamenstelling. Ter plekke worden werkafzettingen gemaakt om veilig te kunnen werken.”
“Het gebied blijft tijdens deze werkzaamheden toegankelijk voor het publiek. Rond midden augustus zullen we het gebied afsluiten bij de Grenadierspoort om de bestrating te verwijderen. Over de exacte locatie van de bouwhekken maken wij nog afspraken met het ministerie van Algemene Zaken en het Mauritshuis. Het publiek kan na het plaatsen van de hekken niet meer het Binnenhof op lopen.”
Waarom gebeurt dit werk midden in de vakantie?
“Er is nooit een goed moment voor werkzaamheden die impact hebben op de omgeving. Maar de combinatie met het reces van het ministerie van Algemene Zaken en de verhuizing van een deel van het ministerie geeft ons de tijd om te doen wat nodig is. Wij houden overigens het gebied aan de achterkant van de Ridderzaal open zolang het kan, maar als we straks de bestrating gaan verwijderen en dit met vrachtwagens wordt afgevoerd, snapt iedereen dat wij dat gebied moeten afsluiten.”
Hoe wordt de omgeving op de hoogte gehouden?
“We houden de omgeving op de hoogte via onze website en nieuwsbrieven. Wij weten dat werkzaamheden effect op de omgeving hebben. Daarom is in de vergunningaanvraag benoemd wat wij doen om het gebied veilig, schoon en leefbaar te houden. Daarover zijn we ook in gesprek met belanghebbenden uit de naaste omgeving, zoals het Mauritshuis. Het werk moet door, maar er is een open oog en oor voor zorgen en vragen die er leven. Mochten er vragen zijn, dan weten mensen dat ze bij ons terecht kunnen.”
Wat merken mensen straks concreet van de werkzaamheden?
“Impact op de omgeving zal bestaan uit transporten, hijs- en takelwerkzaamheden en mogelijk geluidshinder. Het gaat om het gebied achter de Grenadierspoort, maar ook om het openbare gebied tussen het voormalige Ministerie van Koloniën en het Mauritshuis. En de wegen die daarop aansluiten: de Korte Vijverberg, het Plein en de uitgang van de Pleinparkeergarage."
"Als het nodig is worden verkeersregelaars ingezet. Via verschillende kanalen leggen wij uit wat we wanneer gaan doen. In het geval van tijdelijke afzettingen van de openbare weg (Plein/Korte Vijverberg) kunnen voetgangers via het trottoir langs de gevels van de Korte Vijverberg lopen.”
Hoe wordt het gebied afgesloten?
“Wij zetten midden augustus tijdelijke bouwhekken neer om de Grenadierspoort af te sluiten. Pas later plaatsen wij de definitieve bouwschutting tussen het Mauritshuis en het tegenoverliggende gebouw K van de Tweede Kamer. Over de precieze locatie en vorm wordt met verschillende partijen overleg gevoerd. Na het plaatsen van die schutting is het hele Binnenhof afgesloten als openbaar gebied.”
Vragen of meldingen over de renovatie?
Heeft u als gevolg van de werkzaamheden een vraag, klacht of verzoek? Ga dan naar het digitaal meldpunt op deze site. Heeft uw melding snel aandacht nodig? Bel dan met 06 296 418 99.