Een kleine geschiedenis van het eiland in de Hofvijver

Een paar bomen, een vlaggenmast en twee bordjes met ‘verboden toegang’. Meer is het niet. Maar geliefd bij schilders, fotografen en demonstranten. En bijna dagelijks te zien als achtergrond in nieuwsuitzendingen.

Het eiland in de Hofvijver is waarschijnlijk het meest afgebeelde onbewoonde eiland van Nederland. Hoe is het eiland ontstaan? En heeft het eiland nu wel of geen naam? Aan de hand van beelden uit de archieven schetsten Bram Hulshof en Hein Lobach van het Rijksvastgoedbedrijf een kleine geschiedenis van het eiland.

Schilderij van de Hofvijver gezien vanaf het Doelenterrein met op de voorgrond de schietbaan van de Sint-Sebastiaansschutterij
Beeld: ©Haags Historisch Museum
De Hofvijver gezien vanaf het Doelenterrein, 1567

Van duinmeer tot vijver

De Hofvijver was oorspronkelijk een duinmeer. In de veertiende eeuw werd het duinmeer afgegraven tot vijver. Op de vroegste afbeeldingen van de vijver is nog geen spoor van een eiland te bekennen. Het eilandje is waarschijnlijk ‘slechts’ een kleine driehonderd jaar oud.

Prent met een primitieve voorstelling van de 'Vijverberg' gezien vanaf de Plaats, met in de vijver omcirkeld de rechthoekige viskaar
Beeld: ©Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Hofvijver gezien vanaf de Plaats ca. 1636

Viskaar

In de loop van de 16e eeuw verschijnt op tekeningen en schilderijen voor het eerst iets dat lijkt op een eiland. Het is mogelijk een 'viskaar', een houten bak om vis levend te bewaren.

Prent van het vuurwerkpaviljoen tijdens de viering van de Vrede van Aken; het paviljoen bestaat uit een symmetrische zuilengallerij in een halve cirkel waaruit aan alle kanten vuurwerk opstijgt
Beeld: ©Collectie Rijksmuseum
'Aan zyne vorstelyke doorluchtigheyd Willem Carel Hendrik Friso' opgedragen impressie van het vuurwerk op de Hofvijver in 1749, Iven Besoet naar Pieter de Swart

Vuurwerk!

Successen moet je vieren. In de eerste helft van de 18e eeuw gebeurde dat vaak met een ‘grootsch’ vuurwerk op de Hofvijver. Voor die festiviteiten werd dan een tijdelijk vuurwerkpaviljoen in de Hofvijver gebouwd. Echt groots werd de viering van de vrede van Aken (1748) aangepakt. Hofarchitect Pieter de Swart ontwierp een gigantisch houten bouwwerk midden in de Hofvijver; 110 meter lang, 35 meter breed en 17 meter hoog. Op 13 juni 1749 werd daar een spectaculair vuurwerk afgestoken.

Het evenement was niet voor het gewone volk; het rijkelijk versierde paviljoen was gericht naar het Binnenhof. Vanuit de Trêveszaal bekeken stadhouder Willem IV en de leden van de Staten-Generaal het spektakel. Daarna genoten ze van een diner, met als dessert een model van het paviljoen in suikerwerk.

Na dit spektakel was er een vuurwerkstop op de Hofvijver van een kleine drie eeuwen. Sinds 2015 is het vuurwerk op de Hofvijver weer een jaarlijkse traditie met Oud & Nieuw, de laatste jaren is zelfs als Nationaal Aftelmoment.

Oude prent met vogelperspectief van Binnenhof en Hofvijver. In de Hofvijver is een rechthoekig eiland te zien
Beeld: ©Haags Gemeentearchief
Vogelperspectief op het Binnenhof door P.A. de Saint Hilaire Mallet, ca. 1752

Officiële vermelding

Drie jaar na het vuurwerkspektakel begint het  eiland echt ergens op te lijken. Geleidelijk krijgen de tijdelijke platformen een meer permanent karakter. In dit vogelvluchtperspectief van het Binnenhof en de Hofvijver is een rechthoekig platform te zien met lichte begroeiing. Een restant van het vuurwerkpaviljoen? Of een uitbreiding van de viskaar?

De legenda onder de afbeelding vermeldt bij 23:  Vivier (visvijver). En bij 24: L’Ile du Vivier (het eiland van de visvijver). Het eiland in de Hofvijver is nu officieel een eiland!

Schilderij van de Hofvijver gezien vanaf het Buitenhof door Antoine Ignace Melling, circa 1813. Op het rechthoekige eiland zijn een paar boompjes te zien
Beeld: ©Haags Gemeentearchief
De Hofvijver gezien vanaf het Buitenhof door A.I.Melling ca. 1813

Een keurige rechthoek

Op de prent van Antoine Ignace Melling uit het begin van de 19e eeuw zijn een aantal echte bomen te zien op het eiland. Het eiland heeft nog wel de keurige rechthoekige vorm uit eerdere afbeeldingen.

Soms hoog, soms laag

Op afbeeldingen uit eind 19e en begin 20e eeuw is afwisselend hoge en lage begroeiing te zien op het eiland. Het eiland heeft in die tijd een ronde vorm gekregen. Een bewuste keuze of is het eiland gewoon langzaam zo gegroeid?

Werkzaamheden op het eiland in de Hofvijver; de bomen zijn gesnoeid en een lange loopplank verbindt het eiland met de Lange Vijverberg
Beeld: ©Haags Gemeentearchief
Werkzaamheden aan het eilandje in 1956

Renovatie

In 1956 werd het hele eiland rigoureus op de schop genomen. De oude bomen begonnen met hun wortels buiten de oevers te treden. Er werden nieuwe, kleinere boompjes geplant. Een betonnen beschoeiing onder de waterrand moest verdere afkalving van het eiland voorkomen.

Krantenknipsel met opschrift 'Laat de ooievaar maar komen'. Op de foto plaatsen een aantal mensen een ooievaarsnest op het eiland in de Hofvijver
Beeld: ©Het Parool / Delpher
Bericht uit het Parool van 27 maart 1957

De kaalslag vormde een mooie aanleiding om samen met de jonge boompjes een ooievaarsnest op het eiland te plaatsen. Het bleef bij blijde verwachting: de ooievaar kwam niet.

In 1902 was er al een poging gewaagd om twee ooievaars op het eiland te laten nestelen. Deze ooievaars hadden eerder dienst gedaan op de Haagse vismarkt als visopruimers. De overplaatsing was geen succes; de nieuwkomers werden verdreven door de al langer op het eiland gevestigde zwanen.

Betogers staan met een spandoek met de tekst 'Ban de A-bom' op het eiland. Twee tegenbetogers lopen en zwemmen er naartoe.
Beeld: ©Haags Gemeentearchief
Betoging van pacifisten in 1962

Protest

De ooievaars wilden niet komen, maar het best bewaakte eilandje van Nederland blijft een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op betogers. Ondanks de bewakingscamera's en twee duidelijke borden met 'Verboden Toegang'. Geen wonder: het eiland bevindt zich in het hart van de Nederlandse democratie, onder het oog van Kamerleden, kabinet en de parlementaire pers. Op de foto hierboven begeven aanhangers van 'Jong Nederland' zich naar het eiland om het daar door pacifisten aangebrachte spandoek met ‘Ban de A-bom’ te verwijderen.

Oude ansicht van het eiland met het Mauritshuis op de achtergrond; rondom het eiland is een net van ongeveer 50 cm. hoogte gespannen
Beeld: ©Haags Gemeentearchief
Een afrastering met netjes rondom het eiland op een ansicht ca.1900

Wel of niet Netjus?

Hier en daar duikt de naam 'Netjus' op voor het eiland. Er zelfs een internetpagina aan het ‘Netjus-Eiland’ gewijd. De herkomst van de bijnaam is onduidelijk. Was het vanwege de netten (netjûs, op z'n Haags) die ooit rondom het eiland waren gespannen? Was het een verbasterde uitspraak van een Hongaarse diplomaat? Of een studentengrap die zelfs op Wikipedia belandde? Het is in ieder geval nooit de officiële naam van het eiland geworden.

Ook pogingen om het eiland te vernoemen naar Hermance Schaepman (1919-2007) hadden geen succes. Hermance was de drijvende kracht achter de Stichting Vrienden van Den Haag en protesteerde met succes tegen een plan voor een parkeergarage onder de Hofvijver. Maar politie en brandweer waren bang dat er verwarring zou ontstaan als ze opeens moesten uitrukken naar het ‘Hermance Schaepmaneiland’.

De enige echte officiële naam van het eiland in de Hofvijver blijft dus: ‘het eiland in de Hofvijver’.

De Hofvijver gezien vanuit het Buitenhof, met van links naar rechts een drijvende gele pan, het eiland en de spiegelende drijvende bouwkeet
Beeld: RVB
Spiegelende bouwkeet in de Hofvijver, mei 2024

Tijdelijke concurrentie

Voorjaar 2024 heeft het eiland gezelschap gekregen van een spiegelende bouwkeet (met wuivend engelenhaar op het dak!) en een drijvende pan. Allebei tijdelijk. De pan (een ontwerp van Studio Job) hield het eiland alleen gezelschap tijdens het opblaaskunstfestival BlowUp Art 2024. De bouwkeet verdwijnt na de renovatie van het Binnenhof.

Het eiland in de Hofvijver blijft ondertussen een groene blikvanger, ook voor toekomstige generaties.

Publicatiedatum: 10 september 2024